Blog


 

16 11.2018

Jak zorganizować imprezę okolicznościową?

jak zorganizować imprezę okolicznościową

Dziś mało kto podejmuje się organizacji imprez okolicznościowych we własnym domu. Komunia, jubileusz, firmowy bankiet obchodzone są zwykle w wyspecjalizowanych lokalach. Trudy samodzielnego zorganizowania obiadu i rozrywki dla kilkunastu (czy nawet kilkudziesięciu) osób często przekraczają nasze możliwości; nie mamy na to ani czasu, ani niezbędnej energii. Dlatego warto zdjąć z siebie ten ciężar i powierzyć sprawę profesjonalistom. Nieważne, czy chcesz wyprawić chrzciny, czy może okrągłe urodziny – podpowiemy Ci, o czym musisz pamiętać, decydując się na organizację imprezy w lokalu.

 

Wybierz stosowne miejsce

 

Oczywiście – możesz wziąć sprawy w swoje ręce i mimo wszystko wyprawić imprezę u siebie w domu. Spadnie wtedy na Ciebie odpowiedzialność za porządek w podawaniu posiłków; będzie trzeba przez cały dzień pełnić rolę kucharza, kelnera i sprzątaczki jednocześnie. Zlecając to zadanie komuś innemu, zyskasz ten komfort, że nie będziesz musiał/a się niczym przejmować. Jedzenie na imprezę będzie gotowe, porządek utrzymany, a zachcianki gości – na bieżąco spełniane. Wynajem lokalu kosztuje, ale pozwala zaoszczędzić czas, energię, a przede wszystkim masę nerwów. Konieczny jest jednak umiejętny wybór miejsca, w jakim odbędzie się uroczystość.

 

Do wyboru mamy tak wiele różnych lokali, że czasem trudno zdecydować się na konkretne rozwiązanie. Restauracja, karczma, hotel? Zamawiany catering, czy jedzenie na miejscu? A może coś całkiem innego? Wiele osób kusi impreza okolicznościowa w plenerze – jest to jednak dobre rozwiązanie tylko wtedy, gdy jest lato i nie pada deszcz, ewentualnie mamy możliwość rozstawienia zadaszenia. Warto rozważyć jeszcze jedną opcję, czyli zorganizowanie imprezy w miejscu „sprofilowanym” pod pokrewną działalność, np. w domu weselnym. W „Hubertusie” z przyjemnością podejmiemy się organizacji nie tylko wesel, ale każdej okolicznościowej uroczystości, a decydując się na nasze usługi zyskasz pewność, że poradzimy sobie z dużą liczbą gości i wszystko pójdzie jak z płatka.

 

Ustal menu na imprezę

 

Podstawą udanego świętowania jest pyszne jedzenie. Nasza tradycja nakazuje nam biesiadować przy stole, więc wystawnych posiłków po prostu nie może zabraknąć. Przekąski na imprezę muszą być umiejętnie dopasowane do okazji, liczby osób i ich przyzwyczajeń żywieniowych (zwłaszcza wtedy, gdy wśród gości znajdują się alergicy, weganie lub wegetarianie). Zwykle możesz zdecydować się na któryś z gotowych zestawów, jaki proponuje lokal, albo sporządzić własne menu. Znając preferencje swoich gości, będziesz w stanie zapewnić im ich ulubione dania. Najczęściej cena liczona jest od jednego miejsca przy stole, a jej wysokość zależy właśnie do wybranego jadłospisu. Jeśli będą Cię interesować jedynie szybkie dania na imprezę, zrezygnujesz z wykwintnych potraw i składników – koszty pójdą w dół. Jeśli zaś postawisz na coś ekskluzywnego, np. drogie mięso (dziczyznę, jagnięcinę) albo owoce morza, cena od razu skoczy w górę.

 

Na co zwracać uwagę, komponując menu na imprezę?

 

1. Nie rezygnuj z „klasyków”. Kotlet schabowy, gołąbki, roladki, typowe sałatki na imprezę... nie bez powodu tak często widujemy je na stołach - po prostu większość z nas bardzo je lubi. Oczywiście możesz zaszaleć i wybrać bardziej wykwintne potrawy, ale upewnij się, że goście gustują w eksperymentalnej kuchni; w przeciwnym razie mogą opuścić lokal głodni.

 

2. Pamiętaj o stosownej wielkości porcji. Upewnij się, że obsługa lokalu umiejętnie rozłoży w czasie wszystkie posiłki. Nie powinno się jeść zbyt dużo naraz; po pierwsze goście wtedy za szybko będą najedzeni, a po drugie – zrobią się ospali i zmęczeni. Nawet gdy impreza ma zająć tylko popołudnie, a obiad obejmuje jedynie zupę, drugie danie i deser, postaraj się nie podawać wszystkiego naraz.

 

3. Jeśli będziesz samodzielnie układać menu, postaraj się wykorzystać okresowe produkty – np. jesienią warto włączyć do jadłospisu dynię czy grzyby. Duże znaczenie ma także pora spotkania. Inne dania pasują na obiad, inne na lunch, a jeszcze inne na wystawną kolację.

 

4. Oprócz posiłków mięsnych zadbaj o obecność dań jarskich i rybnych. Postaraj się także zróżnicować przystawki na imprezę. Wtedy każdy znajdzie na stole coś dla siebie!

 

5. Nie zapominaj o dzieciach! Jeśli mają znaleźć się na imprezie okolicznościowej, dobrze by było, aby dostosować menu także do ich potrzeb. Mogą to być mniejsze porcje albo dedykowany deser, taki jak dekorowane ciasteczka czy muffinki.

 

Zadbaj o swoich gości

 

Podsumowując: jeśli masz do zorganizowania imprezę okolicznościową, rozważ urządzenie jej w lokalu. Rozsądnie wybierz miejsce, w jakim odbędzie się uroczystość, zadbaj o swobodną i relaksującą atmosferę oraz przywiąż jak największą wagę do ustalenia menu. Jedzenie na imprezę powinno być smaczne, zróżnicowane i podawane w odpowiednich ilościach. W Domu weselnym Hubertus znamy się na rzeczy i wiemy, jak skomponować idealny jadłospis na okolicznościową imprezę. Zapraszamy do kontaktu – wtedy będziemy mogli porozmawiać o szczegółach i rozważyć poszczególne opcje. Zapewnimy Twoim gościom obsługę, która na długo pozytywnie zapisze się w ich pamięci. Przekonaj się sam!



powrót ››


 
logo

Zapraszamy

 

ul. Kraszewskiego 6, 08-110 Siedlce
(+48) 606 461 751, (+48) 882 013 843


Napisz do nas


Zachęcamy do kontaktu mailowego
info@domweselnyhubertus.pl